Põhiline arhitektuurWoodhall Park, Hertfordshire: restaureerimise näidisnäide, mis rõhutab värvi olulisust Gruusia interjööris

Woodhall Park, Hertfordshire: restaureerimise näidisnäide, mis rõhutab värvi olulisust Gruusia interjööris

Maja lääneosa.

Hiljutine Woodhalli pargi restaureerimine rõhutab värvi silmatorkavat tähtsust meie arusaamises Gruusia interjöörist, nagu John Martin Robinson selgitab. Paul Highnami fotod

Woodhalli park oli kahe kurikuulsa India nabobi Sir Thomas Rumboldi (s.1791) ja Paul Benfieldi (1742–1810) looming. Pärast kolonel Robert Clive'i võitu Plassey juures 1757. aastal kasvasid mõlemad mehed ülikergelt ja kiiresti rikkaks, osalt rahaliste suhete kaudu Inglismaa liitlase Carnatici Nawabiga. Mõlemad nabobid naasid Inglismaale, et investeerida oma uued varandused maamajja ja saada poliitiline mõju parlamendi kohtade ostmise kaudu. Mõlemad olid ka Edmund Burke'i virulentsete retooriliste rünnakute objekt.

Rumbold astus Ida-India kompanii ajateenistusse ja oli Plessey juures Clive'i aide de laager. Ta naasis Inglismaale jõuka mehega ja tellis praeguse maja ehitamiseks Boteleri perekonna omandis ja 1771. aastal mahapõlenud Tudori maja asemele Thomas Levertoni (1743–1824), kes on tuttavam Robert Adamsi või James Wyatt'i kaasaegsest ajast. ). Kaks meest olid kohtunud linnaühenduste kaudu: Leverton oli Phoenixi tulekindlustusseltsi ja toidukaupade veoettevõtte inspektor.

Levertoni maja kavand eksponeeriti Kuninglikus Akadeemias 1777. aastal, samal aastal, kui Rumbold kindlustas - pärast eelmist katset - Madrase valitsemise. Detsembris lahkudes delegeeris Rumbold skeemi täitmise oma advokaatidele, eraldades lepingu jaoks 15 155 naela ja jättes neile õiguse teha muudatusi disainis. Indias viibides osales ta Pondicherrys prantslastega pidevas vaenutegevuses ja loodi 1779. aastal baronett. Maksed Levertonile registreeritakse Rumboldi kontol Goslings Bankis (nüüd Barclays).

Trepikoja saali ülemine osa on tagasi oma algses värvilahenduses. Sisseehitatud maalid on hilisem täiendus.

Sir Thomas naasis Inglismaale ja tekkis kriitikatorm. Tundub, et maja juurde tehtud tööd on jätkunud vähendamata ja 1782. aastal riputati trükikoda, mis tõendab, et selleks ajaks oli hoone ehituslikult valmis. Levertoni plaanid avaldati ajakirjas New Vitruvius Britannicus I (1810) plaatidena 27 ja 28. Peamine muudatus teostuses oli keiserliku keiserliku trepi asendamine ühe lennuga.

Lõbusõiduplatsid ja maja ümber seinaga aed panid aastatel 1782–83 laotusele Stockwelli puukoolide ja maastikuehitajate William Malcolm ja poeg. Hiljem tegi Joseph Paxton praktikakoha seinaga aias.

Olles langenud koos oma vanema pojaga, juhatas Sir Thomas oma testamendis välja, et Woodhall tuleks müüa tema teise abielu laste heaks. Pärandvara, maja ja selle sisu omandas 1794. aastal 125 000 naela eest krahv Roupee hüüdnimega Benfield, naastes Inglismaalt Madrast. Benfield oli puusepa poeg ja ta vabastati Ida-India ettevõtte teenistusest kahel korral spekuleerimise eesmärgil. Ta asus kohe kinnistu olulisele laienemisele.

Konsoolitrepp sisaldab elegantset raudbalustraadi. Esikut valgustab ülalt katuseaken.

Benfield kahekordistas ühendavate tiibade kõrguse, mis Levertoni kujunduses oli olnud pisut rohkem kui teenindusväljakute ekraaniseinad. Lisateavet pakuvad 1801. aasta müügiandmed, mis kirjeldasid majutust üksikasjalikult. Uuendatud põhjatiib koosnes nn pealinna raamatukogust ja uuest söögitoast, mis asendas Levertoni keskosas (mis hiljem muudeti muusikatoaks). Lõunatiib sisaldas täiendavaid teenindusmaju ja ülakorrusel olid täiendavad voodid ja riietusruumid.

Arhitekti pole teada, kuid võib-olla võis see olla Leverton, kes suri 1824. Igal juhul täiendas uus töö vana. Enamikku interjööre kaunistavad lihtsad Regency karniisid ja lagede roosid. Leidub ka mängulisi gooti stiilis magamistuba.

Nii Rumboldi maja välisilme kui ka Benfieldi täiendused on kaunilt viimistletud valgest tellistest koos Portlandi kivi rafineeritud klassikaliste liistudega. Läänekülge kaunistavad Coade kivitahvlid ja seda kasutati sissepääsu esiküljel, kuid hiljem lisati maja idaossa hästi proportsionaalne ühekorruseline portiko.

Hiljuti restaureeritud Prindiruum.

Benfield ei pidanud oma uut istet kaua nautima. Londonis rajas ta panga 1793 koos spekulandiga, kelle nimi oli varjatud šotlane Walter Boyd. Nad läksid suurejooneliselt pankrotti 1799. aastal. Benfield põgenes mandrile ja vaesuse hämarusse. Valitsus võttis võlausaldajate nimel Woodhalli kinni ja müüs - pärast ühte ebaõnnestunud katset - 1801. aastal Samuel Smithile, palju turvalisemalt asuva Inglise panganduse dünastia.

Smithide suhe William Wilberforce tõmbas kahe nabobi jutu järgi kokku religioosse moraali: Rumbold oli Indiast värske ja tilgutas kullaga "suurepärast eluaset", kuid suri pärast oma vanema poja ja Benfieldi desinfitseerimist ja lisas suurepärane tiib ”, kuid on määratud vaesusele ja pagulusele. Ta tsiteeris Juvenali 10. satiiri Aleksander Suure ambitsiooni mõttetusest.

1801. aasta müügiandmetes kirjeldatakse põhja all asuvat keskmist tuba kui “etruski salongi”; sellest sai nüüd sissepääsu saal (kuigi ta on oma nime hoidnud). Veel üks muudatus oli Levertoni söögitoa taastamine ja põhjatiiva Benfieldi muutmine piljardisaaliks.

Prindiruumi üks jooniseid, mis tuvastab prindid numbri järgi. Korstnatükis on selle kujundaja R. Parkeri nimi ja kuupäev 1782.

Üldiselt hoiti maja gruusia iseloomu hoolikalt 19. sajandil, ainult väikeste muudatuste ja sisustusega. Aastatel 1833–34 laiendati hirveparki, ehitati pargisein ja püstitati Loudonesque Hertfordi maja. Rohelise ja uppunud ha-ha paigutamiseks tehti lääneserval umbes samal ajal 2016. aastal restaureeritud ametlik balustraaditerrassidega aed. Sees sisse viidi keskküte ja tagumise trepi jalamile paigaldatud messingist põrandavõre on graveeritud „Methleys Patent 51 Frith St, 1833“.

Järgmine etapp, umbes 1860. aastal, hõlmas ka riietusruumi lakke iseloomulike viktoriaanlike kullatud rokokookaunistuste lisamist. Selles toas säilib endiselt suurepärane skulptuuriga valge kujuga marmorist korstnatükk, mida on üksikasjalikult kirjeldatud 1801. aasta üksikasjades. Võimalik, et selle on teinud John Flaxman, kes on teadaolevalt töötanud Levertoni jaoks noore mehena, või John Bacon, kes valmistas Rumboldi monumendi Wattoni kirikus.

Ka muid taktitundelisi sekkumisi tehti tõenäoliselt 1860. aastatel. Näiteks näitas Cathy Hassalli hiljutine maalianalüüs, et trepikoja seintel olevad paneelid olid algselt tühjad, kuid nüüd sisaldavad need Neli aastaaega grisailles stiilis Biagio Rebecca (kes peaaegu kindlasti vastutas sissepääsu etruski dekoratsioonide eest) saal). Seetõttu on võimalik, et nad viidi 1860. aastatel oma praegusesse asukohta mujalt hoonest.

Etruski salong, mis sai sissepääsusaaliks pärast 1801. Maalid on seina külge kinnitatud lõuendpaneelidel.

Kõrgemal asuvad lunettes on täidetud nelja mandri lõuendil maalidega ja nende kaubandusega on tegelenud tundmatu Victoria kunstnik.

Kui viimati käsitleti seda kahes Maaelu artiklis (jaanuar – veebruar 1925), säilitas maja sisu, mis oli üle antud Rumboldi ja Benfieldi müügis. Sir Hugh Roberts on avastanud, et suure osa sellest tarnisid Londoni juhtivad neoklassikalised mööblitootjad Ince ja Mayhew. Kahjuks hakati mööblit laiali jagama pärast kolonel Abel H. Smithi surma 1931. aastal, kui perekond kolis välja ja maja anti Heath Mount kooli juurde.

Selleks ajaks peeti maja juba Avray Tippingi väljaandes Maaelus liiga suureks, "ebamugavaks ... ja kaasaegsete tingimuste jaoks ebamugavaks" . Ta kirjeldas Woodhalli näitena sellest, kuidas suurepärast maamaju saaks tänapäevaseks kasutamiseks kohandada mitte drastiliste muudatuste abil, vaid „harilikult asustatud ala” piiramisega. Ta soovitas sulgeda keldri, põhjatiiva, suured joonistus- ja söögitoad ning viia köök lõunatiibas asuva Prindiruumiga külgnevale soklikorrusele, mida saaks kasutada söögitoana. See mõistlik valem nägi ette paljude Inglise maamajade kodumaise kohanemise pärast Teist maailmasõda.

Praegused omanikud Ralph ja Alexandra Abel Smith elavad 18. sajandi tallides (maja eelnenud kuupäeva Tudori maja platsil). Hilis Thomas ja Alma Abel Smith muutsid need 1950. aastatel residentuuriks Darcy Braddelli poolt, arhitekt, kellele neid soovitas Christopher Hussey of Country Life.

Hr Abel Smith on pargi ümber istutanud John Phibbsi poolt 1984. aastal koostatud maastikukavasse. Tema ja ta naine on töötanud ka maja mõne kõige olulisema interjööri taastamisel. Kolm põhiruumi - trükiruum, etruski saal ja trepisaal - restaureeriti 1960. aastatel ajalooliste ehitiste nõukogu toetuste abil. Hilisemas, 1995. aastal koos English Heritage'iga läbi viidud restaureerimistöös on näha rohkem teaduslik ja teaduslik lähenemine interjööri restaureerimisele, mis tekkis 20. sajandi lõpus pärast Spenceri maja, Upparki ja Windsori lossi taastamist.

Esimene tuba, kuhu nad pöördusid, oli trükiruum. See on vooderdatud 350 graveeringuga, mis on raamitud vanikute ja gandroonidega. Pildid moodustavad „tolleaegse teadlikkuse täieliku seedimise”, inglise keeles Grand Tour'i maitsega mikrokosmos, nagu kirjeldas Francis Russell ( maaelu, 6. oktoober 1977 ). Konserveerimistööd tegi paberi- ja tapeediekspert Allyson McDermott.

Ida rinne koos hilisema porticoga.

Kõik väljatrükid eemaldati, puhastati ja paigaldati jaapani vooderpaberile ning taastati algse jahvatatud sinise paberi värv. Kujunduse tindi- ja pesukavad jäävad ellu koos kaasneva raamatuga, milles on määratletud kõik teemad. See nimetab ka ruumi varjatud loojat R. Parkerit ja kuupäeva 1782.

Järgmine tööetapp taaselustas Trepikodade saali, suurepärase täiskõrguse keskse ruumi. Remont on tehtud kahes etapis loodushoiuarhitekti Peter Scotti juhendamisel, Sir Hugh Roberti soovitatud. Ta oli varem töötanud Clarence'i maja ja St Jamesi palees asuva kuningliku kabeli restaureerimisel. Esimene töö oli haruldase sepistatud konstruktsiooni remont ja Levertoni kuplikujulise katuseakna uuesti klaasimine 2008. aastal.

Teine, aastatel 2011–1212 teostatud, oli pr Hassalli uurimistöö tulemusel suurepärase originaalse värviskeemi täielik taastamine lavendli ja halli varjundiga koos valge ja kuldse trepistiku balustraadiga. 19. sajandil olid seinad värvitud helesiniseks ja balustraat mustaks, seega on muundumine dramaatiline.

Tulemused paljastavad trepikodade saali kui ühte muljetavaldavamat inglise uusklassitsistlikku interjööri, hoolikad värvikombinatsioonid, mis toovad esile õrna krohvikaunistuse täieliku mõju, mida peaaegu kindlasti täitis Joseph Rose.

Samuti on esikus tehtud konserveerimistöid, mille käigus on konsolideeritud, Bossi korstnate remonditud ning seinte külge liimitud lõuendil maalritööd ja klassikalised ümarad puhastatud. Maalitud teenetemärgi aluseks on Hamiltoni vaasid ja klassika ümarlainete teema
on Cupido ja psüühika lugu.

Proua Hassalli uurimistöö näitas, et säilinud skeem on 19. sajandi keskpaiga Levertoni originaalvärvide uuendamine, korrates seinte jaoks 18. sajandi halli-sinist tausta ja lae jaoks sarnast etruskide paletti pruunidest, punastest ja okraaridest.

Kogu see restaureerimistöö on tehtud võimalikuks tänu laiema Woodhalli kinnistu ja selle kaubandusettevõtete edusammudele, sealhulgas metsandusele, põllumajandusele ning äri- ja elamispindade üürimisele. Samuti moodustab see vaid osa praeguste omanike hooldatud kaitse-eesmärkidest, mille hulka kuulub 40 000 puu ja paljude miilide hekkide istutamine. Pärandvara jätkuv edu võimaldab loodetavasti maja taastamist jätkata.


Kategooria:
Kuidas valge sulelised ait-öökullid hirmutavad oma saagiks saamist: "See on justkui kummitus, mis selle peale tuleb"
Karusmarja loll päkapiku retseptiga