Põhiline arhitektuurPalazzo Grimani, Veneetsia: kogu 17. sajandi palee, mille on restaureerinud briti arhitekt

Palazzo Grimani, Veneetsia: kogu 17. sajandi palee, mille on restaureerinud briti arhitekt

Autor: © Colin Dutton / Maaelu pildikogu
  • Tipplugu

Arhitekt John Simpsoni poolt Veneetsia palees restaureerimisel on ootamatult ilmnenud suurepärane 18. sajandi kaunistusskeem, paljastanud Clive Aslet. Fotograaf Colin Dutton.

Paljud Maaelu lugejad pidid unistama Veneetsias korteri omamisest. Need, kes on seni kiusatusele vastu pidanud, peaksid nüüd lugemise lõpetama. Siin on terve 17. sajandi palee, mille arhitekt John Simpson ja tema naine Erica restaureerisid hingematvalt. Ainult need, kes teavad, milline see oli selle eelmise kehastuse ajal, nagu Veneetsia sildklubi, saavad ümberkujundamise ulatust hinnata. Vähesed võisid arvata, et nikotiini, värvi, parketi ja kollase siidi kihtide alla peideti suures osas täielik, 18. sajandist pärit kaunistusskeem, kuid Simpsonite usuhüpe on end ära tasunud. Fortune on soosinud julgeid.

Palazzo oli üks paljudest Veneetsia kinnistutest, mis kuulus Grimani perekonnale, patritslased olid linna elus pikka aega silmapaistvad; nad valmistasid kolm doge, kaks kardinali ja kaks piiskoppi. Vee ääres on see St Markuse väljaku lähedal ja Veneetsia mõistes suhteliselt kõrgel kohal, 3 jalga ruudu kohal. Kui Püha Markuse põlvesügavus on, lakkub vesi ainult Palazzo Grimani uksele, nii et hoiustamiseks kasutatav esimene korrus - magazzino - jääb kuivaks.

Kanalifassaad puudub, kuid peamine fassaad annab Campo di Santa Maria del Giglio pikendusele, giglio tähendab liilia, viide kuulutuse lillele. See kirik oli algselt - ja seda sageli ka - tuntud kui Santa Maria Zobenigo pärast Jubanico perekonda, kes selle 9. sajandil ehitas; nimemuutus leidis aset pärast ümberehitust pärast 1679. aastal Veneetsia keisririigi kapten Del Mari ja kapteni Antonio Barbaro surma. Barbaro ja tema perekond asetsevad marmorist fassaadil silmapaistvalt, välistades religioossete kujundite peaaegu täielikult.

Palazzo Grimani ehitamise kuupäev pole teada. Selle sisemuses võib varaseima säilinud krohvimistöö, lillede ja paneelide skeemi, milles värv sisaldub krohvis endas, dateerida stilistiliselt umbes 1700. Hoone on lisaks kujutatud Canaletto kiriku ja väljaku kujutisel., nüüd New Yorgi Metropolitani muuseumi Wrighti-mehe kollektsioonis. See näitab ainult kahekorruselise palezzo praeguse nelja asemel; linnas, kus maa oli eriti hea, ehitati palazzi sageli kahekorruseliseks, seejärel suurendati seda vastavalt vajadusele - näiteks laste majutamiseks vanemaks saades.

Sel juhul tõsteti hoone 19. sajandil veel kahe korruse võrra oma praegusele kõrgusele. Samal ajal jagunes algselt kahekordse kõrgusega esik, mis sisaldas tõenäoliselt keiserlikku treppi, vertikaalselt kahte ruumi, millest igaühel oli oma trepp. See tegi hoone ülemisest osast teise klaveriga nobeda, alumisest sõltumatu.

Paleel oli madal paanikatus, mille kohal tõusevad kõrgete tüüpiliselt Veneetsia tüüpi korstnad kõrgete lõõride ja ümberpööratud koonustega, mis pidi sisaldama kuuma tuhka tihedas linnas, mis on tundlik hävitavate tulekahjude suhtes.

Tänapäeval on fassaad kaetud helekollase krohviga (Canaletto näitab seda punase värviga); 18. sajandi klaver nobüüli keskel on kuuest valge kivist valmistatud iooniliste sammaste arkaad, millel on veel kaks ümmarguse peaga akent mõlemal küljel. Kuigi katus ja korstnad on nüüdseks kadunud, on muus osas 18. sajandil ilmunud palazzo see, mis kuulub nüüd Simpsonitele.

Vaade luksuslikule külaliste magamistoale oma neljapostilise mahagonivoodiga, selle kõrge kupliga varikatus rippus sinise siidiga. © Colin Dutton / Maaelu pildikogu

18. sajandi hoone siseplaneeringu üks kurioosum on vahepealne tasand, mis eraldatakse põhiruumidest raketisepaneelidega. See vahekorrus ehk mezzanine pidi olema teeninud
minstrelli galerii praegusesse söögituppa, kuna on selge, et see oli mõeldud muusika jaoks. Selline korraldus võib viidata sellele, et paleo esmakordsel ehitamisel oli see tegelikult kasiino.

Varases vabariigis olid hasartmängud mitmesuguste kohutavate karistuste tõttu keelatud. Siiski kaotati lahing populaarse aristokraatliku ajaviite vastu 17. sajandil ja on ahvatlev mõelda, et varsti pärast seda ehitati Palazzo Grimani. Kindlasti võis hasartmängude kasiino olla kasulik sissetulekuallikas grimanitele, kes olid sarnaselt teiste veneetsia peredega kaubandusest ja kirikust mitmekesistunud teatriteks (neid oli mitu).

Kui 1700. aastal asus siin kasiino, siis 1964. aastal jätkas hoone õnnetuse tõttu oma sidet kaartidega, ehkki ajuvaba iseloomuga, saades koduks Circolo del Bridge di Venezia. Klubi uuendas kaunistust - mitte liiga hävitavalt, nagu selguks -, paigaldades uued põrandad, pannes seinakatted ja kandes värvikihte.

18. sajandi korterisse sisenetakse vestibüüli kaudu, mis on riietusruumist eraldatud kahe kaarekujulise avaga. Need kaared, nagu ka ruumi uksekapid, on valmistatud helepruuni tooni kunstmarmorist; värv oleks kantud krohvialfreskole, seejärel õlitatud, järelikult on selle hea säilivusaste. See oli üks väheseid originaalse kaunistuse elemente, mis on puutumata jäänud. Tuba ühendavate pilastrite kahvatuhall marmor, krohvipaneelide näpunäited ja rohelised ning ukse bluusid olid aga kõik üle emulgeeritud. Kui värvikihid olid eemaldatud, ilmnesid originaalvärvid peaaegu imelises värskuses. See skeem näib olevat 1790. aastate direktoraadi stiili veneetsia ekvivalents, ainult koos krohvimistöödega, mis näib olevat rokokoo täielikult unustamata.

Elutoamööbel oli kujundatud arhitekti ja omaniku John Simpsoni poolt ning polsterdatud digitaalselt trükitud kangaga. © Colin Dutton / Maaelu pildikogu

Pool sajandit sillamängijate sigarettide suitsetamisest oli lagi muutunud kastanipruuniks; see pimendamine on nüüd eemaldatud. Kui see oleks kunagi olnud allegoorilise stseeniga maalitud, nagu tundub tõenäoline, on teos nüüd kadunud. Kaamerad selle kohta, mis paistavad olevat keisrid, hõivavad õueala. Samaväärsed kameed laeservas asendati 19. sajandil piltidega sellest, milline oli tollal siin elanud perekond: isa, ema ja kaks last.

Nagu selgus, olid kogu põrandad kaetud parketiga. Kõigi nõuannete taustal (miks oleks parkett laotatud, kui selle all olev põrand poleks põhjalikult mädanenud ">

Söögituba. Seinte ümber käivad õmmeldud seelikutest muusikalised trofeed. © Colin Dutton / Maaelu pildikogu

Võib-olla kõige hämmastavam interjöör on söögituba. Ühe värvi märkuse annab põrand, millel on suur Sienna-kollane muster ja mis on seatud piiri, mis peegeldab lae kujundust. Sekund tuleb pulbrikassinistest ustest. Seinte ümber ripuvad kõdunenud vundamentidest vormitud krohvist trofeed, peaaegu kõik, millel on muusikariistad - ühes väiksemas trofees Arhitektuurile - vastava noogutusega. Kuldses raamis asetseva lae keskpunktis on Apollo ümbritsetud allegooriliste neiudega, tantsides tamburiiniga, kirjutades muusikat ja puhudes pasunat, kuna kupatused laskuvad loorberikrooniga (eeldatavasti, et täiendada seda, mida Apollo juba kannab). Stiil on Tiepolo, tõenäoliselt kunstnik oli üks tema õpilasi, Costantino Cedini.

Lagi mõlemal küljel on putti tabletid , mis tähistavad ilmselt aastaaegu, ehkki aeg on muutnud need lugemiseks liiga tumedaks.

Lagi all olid seda ruumi eraldavad raeplaadid 19. sajandi mezzanine'ist; need on valmistatud tasapinnalisest puidust, mis on värvitud trompe-l'oeil'iga, keerduvate lehtede motiivi korratakse õues. Londonis ostetud kaasaegne lühter ei lagune lahti; seetõttu tuli seda Londonist vedada hällil, mis oli paigutatud metalltrumli sisse. Esimese korruse kahekordsed uksed olid selle vastuvõtmiseks piisavalt laiad, kuid lühter ei mahtunud läbi korteri enda ukse. Õnneks oli see vastuvõtlik, et see pigistati õhemaks, enne kui see uuesti oma kohale paigaldati.

Külaliste magamistuba ja vannituba sisaldavad maalitud kaunistuse varasemat skeemi. Siinne voodi on mahagonist neljapostiline maalitud varikatusega, mis on lohutatud sinisest siidist. Seintel on kaks maali, mis tundusid Londonis vaadates tohutult suured, kuid sobivad elegantselt sellise kõrgusega ruumi. Üks on uusklassikaline Sybil ja teine ​​kujutab Aabrahami ohverdamas Iisakit.

Üks magamistubadest. Kogu palazzo põrandad on kaetud terrazzoga. © Colin Dutton / Maaelu pildikogu

Hoiatame: see, mida nendel lehtedel näitame, on ainult mõned palazzo valmistoad. Võib küsida, kui keeruline oli isegi hr Simpsoni kogemustega arhitektil selle õnneliku kulminatsioonini jõuda: projekti ajal oli kindlasti südamevalu ">

Kuid mõnes mõttes on Veneetsias nüüd lihtsam osta, nagu oleks olnud mõni aasta tagasi. Seejärel vabastati loetletud hooned omavalitsusmaksudest. Seetõttu olid omanikud vähe motiveeritud müüma, kui nad suudavad säilitada minimaalse ülalpidamistaseme - tõsi, selle tegemisega kaasneb teatav sotsiaalne häbimärk. Müüdavat kinnisvara ei olnud tavaliselt avalikult reklaamitud. Maksusüsteemi muutus on nüüd turu vabastanud. Riigi õigus osta mis tahes loendisse kantud hoonet deklareeritud väärtuses (mis ei peegeldanud alati makstud raha) oli veel üks stiimul.

Kinnisvaraturg on läbipaistvam kui varasematel aastatel, kuid mitte kõik ei näe koledat pardipoega, nagu see oli Palazzo Grimani, ja selle muutumist pildistavad. Nüüd on see üks linna kõige rahulikumaid luike.

Palazzo Grimani lastakse välja Veneetsia Prestige'i kaudu (020–3356 9667; www.veniceprestige.com)


Kategooria:
Majesteetlik kinnisvara, kus on 1500 aakrit veerevat Šotimaa maad ja täiesti iseseisev kodu
Puutumatu 18. sajandi "maa" suvila, mis asub kodumaakondade ühe kõige armsama linna keskel