Põhiline arhitektuurOsborne'i maja: Victoria ja Alberti itaalia puhkus Wighti saarel

Osborne'i maja: Victoria ja Alberti itaalia puhkus Wighti saarel

Kagu pool asuv iseseisev paviljon. Selle kohal tõuseb üks kahest vaatetornist. Pilt on avaldatud CLF-i 22.05.2019 numbris. Krediit: Paul Highnam / Country Life Pictur

Privaatsuse ja rahu otsimine julgustas kuningannat Victoria ja prints Albertit looma Itaalianate mereäärset villa. Nagu John Goodall selgitab, pakub see enneolematu ülevaate nende kodust elust ja erahuvidest.

25. märtsil 1845 kirjutas kuninganna Victoria oma onu Leopoldile, belglaste kuningale: 'Teil on kindlasti hea meel kuulda, et meil on õnnestunud Osborne Wighti saarele osta ... See kõlab nii rõve ja tore, et meil on oma koht, vaikne ja pensionär. ”

Ostu näol oli tegemist unistusega: viis aastat varem kasvava perega abielus olid kuninganna ja prints Albert juba pikka aega innukalt otsinud kohta, kus nad pääseksid avalikkuse tähelepanu, ametliku elu surve ja Londoni ebatervisliku õhkkonna eest. .

Piljardisaal, mis avaneb saaliruumi kaudu veergude ekraanilt. Kuninganna Victoria mängis mõnikord pärast lõunat piljardit.

Eramaa taganemise otsimine oli alanud oktoobris 1843 ja kuninglik paar külastas järgmisel aastal esimest korda Osborne'i. Kuninganna Victoria tundis Wighti saart juba pisut ja oli 1833. aastal veetnud peaaegu kaks kuud Norrise lossi naabervallas, James Wyatti Regentsi maja, mis oli suurepäraselt seatud Solendi kohale (tänapäeval masendavasse mahajäetuse seisundisse).

Sel hetkel muutus saar väga kiiresti. Ühendust mandriga hakkasid teenima aerud aurulaevadel alates 1820. aastatest ja 1840. aastal valmis Southamptoni ja Londoni vaheline raudteeliin. Selle tulemusel oli Wighti saar 1840. aastateks pealinnast umbes nelja tunni sõidu kaugusel. Lisaks pakkus see kauneid maakohti, rääkimata mere ujumise ja purjetamise naudingutest.

21. oktoobri 1844. aasta memorandumis kirjeldas prints Albert kinnistu seadistamist, pärandvara privaatsust, merega ühendamist ja ligipääsetavust nii Windsori kui ka Londonist, samuti õhukvaliteeti (mis oli ka heaks kiitnud kuninganna arst). Pärandvara halb seisukord pakkus talle ka parendusprojekti väljavaadet.

Vähemalt esialgu ei olnud kavas olemasolevat 1770. aastate maja ümber ehitada. Prints Albert kirjeldas seda kui sooja, väikest ja mugavat, kuid nõudis „vaid mõne toa lisamist, et sellest saaks kuningannale ja lastele väga sobiv ja mugav elukoht ning osa sviidist”.

Ostu tuli teha Privy Purse raha eest; sel juhul eraviisilisi vahendeid, mis säästeti prints Alberti kuningliku leibkonna reformide abil.

Et aidata kavandatud tagasihoidlikke arhitektuurimuudatusi, paluti usaldusväärsel ja kogenud Londoni ehitajal Thomas Cubittil kinnisvara üle vaadata.

Suurkoridor. Grüneri Mintoni plaatide kodumaine kasutamine oli mõjuv uudsus. Pilt on avaldatud CLF-i 22.05.2019 numbris

Cubitt hoiatas kohe, et uus maja on hädavajalik ja maksab pikas perspektiivis vähem kui pelgalt remont. Seetõttu arutas ta mais 1845 kohe pärast kinnisvara ostmist soodushinnaga 28 000 naela (Balmoral, mille nad ostsid 1852. aastal kuningannale teadmata austaja poolt pärandatud rahaga, maksid 31 500 naela) ja arutasid maja vürst Albertiga.

Sel hetkel oleks võinud projektile määrata arhitekti. Ehitajaga töötades nägi prints Albert siiski võimalust projekti ise realiseerida. Küllap aitas see, et ka kuninganna Victoriale meeldis Cubitt, kellest ta ütles: "parem, heasüdamlik mees ei hinganud kunagi". Cubitti ja prints Albertiga peetud arutelu kumulatiivne tulemus oli pärast esialgset remonti järkjärguline ümberehitus.

Kogu pere saabus Osbornesse esimest korda 1845. aasta kevadel. Lord Melbourne'ile kirjutades vaimustas kuninganna:

'On võimatu ette kujutada uhkemat kohta ... meil on võluv rand üsna enda jaoks. Meri oli nii sinine ja rahulik, et printsi sõnul oli see nagu Napoli. Ja siis saame kõikjal mööda jalutada, ilma et meid jälgitaks ja mobitaks. '

Šveitsi suvila

Uue maja esimese elemendi, paviljoni, ehitustööd algasid sel suvel hiljem. Selle aluskivi pandi 23. juunil 1845, kui kuninganna ja prints Albert laskusid koos oma kahe vanema lapsega hoone kaevudesse ja deponeerisid klaasist mündikarbi ja pealdise. Hoone ehitamine läks maksma 15 000 naela.

Planeerimise mõttes sarnaneb paviljon laias laastus iseseisva linnamajaga, mida Cubitt Londonis ehitas. Tulekahju eest kaitsmiseks olid põrandad telliskivikaardest, mis olid toetatud raudtaladele ja telliseinu hoiti raua abil kokku.

Peamised meelelahutustoad on mähitud ümber keskse trepisaali ja ühendatakse omavahel ehk saksa näitest inspireeritult: söögituba viib otse joonestusruumi ja piljardisaali kaugemale. Kaks viimast tuba on paigutatud üksteise suhtes täisnurga all ja on jagatud pigem veergude kui kardina, mitte seina vahel.

Söögituba. Söögitoas asuvate pereportreede seas on koopia Winterhalteri 1846. aasta Victoria ja Alberti ning nende laste maalist.

On tehtud ettepanek, et see ebaharilik korraldus võimaldas kohtunikel ja kuninglikul perekonnal samas ruumis teineteist nägemata puhata. Viimati õppis kuninganna Victoria piljardit mängima ja pärast lõunat koos teiste leibkonna naistega mänge mängima.

Ülemisel korrusel olid Albertil ja Victoria oma privaatkorterid, neist igaühe jaoks magamistuba ja kaasnev sviit. Kahe toakomplekti vahel istus kuninganna istungituba, suure vibuakna ja rõduga privaatne elutuba, kuhu paar sai pensionile minna. Ülemisel korrusel olid lasteaed ja sellega seotud toad.

Võib-olla kõige üllatuslikumaks paviljoni jaoks oli selle stiil. Kuninglikust perekonnast võis oodata Norrise lossiga sarnase gootihoone tellimist; see oli idioom, mida mõisteti tähistama Briti monarhia autoriteeti ja legitiimsust. Lisaks oli kuninganna entusiastlik Walter Scotti romaanide vastu ning tema ja ta abikaasa olid ilmunud pidulikul kostüümiballil 1842. aastal, riietatuna vastavalt Hainault 'kuninganna Philippa ja Edward III.

Maja paviljoni terrassilt.

Tegelikult ehitati uus hoone Itaalia renessansiaegse palazzo kujul. See stiil, mille tutvustas Londonisse 1828. aastal esmakordselt The Travelleri klubi (Country Life, 20. veebruar 2019), sai 1830ndatel laialdast valuutat ja Cubitt oli selle juba mõnes oma Londoni majas omaks võtnud (mida Albert teadis).

Selle vooruseks oli olla poliitiliselt ambivalentne (kui midagi seostati Whigi poliitikaga; gooti stiilis oli Tory üledoone) ja suhteliselt odav, arvestades asjaolu, et Osborne oli eraettevõte. Vürst Albertile oli sellel stiilil siiski üks ilmne täiendav veetlus: teda paelus Itaalia renessanss, millega teda tutvustasid nii reisid kui ka Nazarenes - romantiliste maalrite ring, kes oli teerajajaks fresko maalimise taaselustamisele. (mida prints toetas ka kaunite kunstide komisjoni esimehena).

Kuninganna Victoria privaatne elutuba, kus on töölauad endale ja prints Albertile.

Seetõttu pole juhus, et ta mitte ainult ei riputanud oma magamistuba Osborne'is silmapaistva renessanssmaalingute koguga, vaid tellis ka paviljoni lasteaia trepikojas William Dyce'ilt fresko.

Nende huvide otsene tagajärg oli ka see, et 1841. aastal tutvustati prints Albertit Inglismaale elama asunud Itaalia kunstiteadlase Ludwig Grüneriga, kes esitas 1844. aastast rea kvaliteetseid illustreeritud köiteid. teema koos oma sõbra, kirjastaja John Murrayga.

1845 määrati Grüner kuningliku majapidamise esimeseks ja ainsaks kunstinõunikuks, kes nõustas Osborne'i arhitektuuri ja sisekujundust.

Kuninglik perekond kolis paviljoni 15. septembril 1846. Lady Lyttelton kirjeldas seda kogemust: „Majas on kõik üsna uus ja söögituba nägi väga kena välja. Pärast õhtusööki tõusis meil kuninganna ja printsi tervist maja juua. - soojendav. Ja pärast seda ütles prints väga loomulikult ja lihtsalt, kuid tõsiselt: "Meil on Saksamaal sellisteks puhkudeks hümn". See oli Lutheri jaoks kuiv ja omapärane, kuid me kõik tajume, et ta tundis seda. Suurim osa oli… Lucy Kerr (üks auametnikest), kes viskas kuningannale vana kingi, kui ta esimest ööd sisse astus, sest see oli Šoti ebausk. ”

Peamine treppide saal ..

Selleks ajaks olid maja abitiibade püstitamiseks juba ette nähtud detailplaneeringud. Need olid ette nähtud kodumajapidamise majutamiseks, aga ka riigiasutuste jaoks mõeldud ametlikud lisakorterid, nagu nõukogu ja auditooriumikojad. Just endises, 1857. aasta juunis, sai Albert Prince Consorti tiitli. Nende tiibude ühendamine paviljoniga oli Suur skulptuur, pikk skulptuurigalerii

Töö jätkus tiibade ääres kuni 1851. aastani, mil kõigile projekti kaasatud töömeestele korraldati suur pidu.

Cubitt jättis uue maja sisekujundused dekoratiivse viimistluseta ja praegune dekoratsioon kujunes Grüneri juhtimisel järk-järgult (kuni ta naasis oma kodumaale Dresdenisse 1856. aastal). George IV Brightoni paviljoni 1849. aastal toimunud müük tõstis Osborne'i sisustamiseks 29 000 naela (Maaelu, 6. märts).

Peaaegu alates hetkest, kui prints Albert esmakordselt Osborne'i valdusesse võttis, arendas ta aktiivselt mõisat, sealhulgas selle kodutalu Bartoni mõisa. Enda kirjelduse järgi oli ta Osbornis tõepoolest „osaliselt metsamees, osaliselt ehitaja, osaliselt põllumees ja osaliselt aednik”.

Skulptuurigalerii süvendis kasutatud põrandaplaatide detail.

Lisaks maja ümber olevatele terrassidele, skulptuuridele ja pidulikele vaheseintele lõi prints lastele merebasseini ja sellised kaunistused nagu Swiss Cottage ning miniatuursed Victoria kindlus ja Albert Barakid. Kõik olid mõeldud laste hariduse edendamiseks.

Kogu 1850. aastate vältel oli Osborne pingevaba ja õnneliku pereelu keskpunkt, kuid see kõik muutus koos prints Alberti surmaga 1861. Kuninganna läks siin oma leinas pensionile kuni märtsini 1862 ning kehtestas seejärel jõulude ajal ja oma pulmadeks uue külastusrutiini. aastapäev. Prints Alberti toad säilitati muutmata kujul.

Järgnevate aastakümnete jooksul tegi maja ise aga arvukalt muudatusi, mis kõige tähtsam - Durbari tuba sisaldava tiiva ehitamine 1891. aastal, suurejooneline Indo-Saracenicu banketisaal. Suure osa kaunistustest lõi käsitööline Bhai Ram Singh.

Osborne'i parandas veel telefonide paigaldamine 1885. aastal (kui seda uut leiutist siin kuningannale 1878. aastal esmakordselt demonstreeriti, kommenteeris ta: "See on üsna nõrk ja toru peab olema üsna kõrva lähedal"). Hoone elektrifitseeriti ja tõsteti 1893. aastal. Sellegipoolest, kui kuninganna Victoria suri Osbornis jaanuaris 1901, muudeti seda maja märkimisväärselt vähe.

Edward VII-st oli Osborne'i jaoks vähe kasu, veetes selle asemel aega Sandringhamis Norfolkis. 1902. aastal muudeti osa saaremaja ohvitseride tervistavaks koduks ja see asutus püsis hooldekoduna kuni 2000. aastani. Ajavahemikul 1903–1921 asutati ka kuninglik mereväe kolledž.

Victoria privaatruumid olid lukustatud kuni 1954. aastani, mil kuninganna andis loa neile avalikkusele juurdepääsu saamiseks. Alates 1986. aastast haldab seda kinnisvara inglane Heri-tage (ja nüüd samanimeline heategevusorganisatsioon).

Koostöös kuningliku kollektsiooniga on see tööd teinud maja ja aia taastamiseks. Tänu sellele tööle on võimalik hinnata perekonna kodu huvi ja veetlust, mille Victoria ja Albert lõid endale ja oma lastele.

Lisateavet ja lahtiolekuaegu leiate veebisaidilt www.english-heritage.org.uk. Tänusõnad: Michael Hall


Kategooria:
Minu lemmik maal: Jenny Uglow
Basseini või mitte?