Põhiline arhitektuurRestaureeritud Brightoni paviljonis: "On raske ette kujutada täiuslikumat aega selle erakorralise Regentsi loomingu külastamiseks"

Restaureeritud Brightoni paviljonis: "On raske ette kujutada täiuslikumat aega selle erakorralise Regentsi loomingu külastamiseks"

Õhtu Ida-Sussexis Brightoni kuninglikus paviljonis. Hoone projekteeris prints Regendi lemmikarhitekt John Nash. Autor: Alamy
  • Tipplugu

Pärast Brightoni kuningliku paviljoni ulatuslikku restaureerimist on taas võimalik nautida ühte interjööri, mis on loodud prints Regenti silmapaistvate maitsete rahuldamiseks. John Goodall vaatleb salongi põhjalikult, fotode autor on Paul Highnam.

Rohkem kui ükski teine ​​hoone, on Brightoni kuninglik paviljon hea meelega Regency. Oma mitmekesisuses väljendab see kuningriigi rikkust, mis teadis end mitte ainult rikkaks, vaid ka maailma rikkaimaks; oma eksootilisuses, mis nautis globaalse võimu vilju; ja selle triumfaalsuses võitis Napoleon võidu pärast veerand sajandit kestnud raevukat sõda.

Kogu maitse maitsmine on regendi enda hedonism - mees, kes ulatuslikumate edevuse hetkede ajal ja hoolimata sellest, et viimane kasvas nii nõmedaks, et ei suutnud oma loomingu treppidel kerge vaevaga üles ja alla kõndida, nägi end Suurbritannia allikana. edu.

Salong Brightoni kuninglikus paviljonis. © Paul Highnam / Maaelu

Brightoni ja Hove'i linnavolikogu on paviljoni hooldanud ja taastanud paljude aastate jooksul. 2017. aastal möödus see töö kuningliku paviljoni pidaja David Beeversi juhtimisel veel ühest maamärgist, milleks oli salongi restaureerimine, mille kaunistas Robert Jones 1823. aastal.

Seda näidisprojekti on kavandatud umbes 15 aastat, hõlmates märkimisväärset detektiivitööd ja tohutut ekspertteadmiste ulatust.

Tuba sellisena, nagu see ilmus restaureerimise eel, pildil siin Maaelus 1964. aastal. © Country Life Alex Starkey / Country Life

Tulemus pakub värske ja köitva ülevaate selle hämmastava hoone iseloomust, nagu George IV seda teadis. See esimese korruse tuba moodustas 1787. aastal arhitekti Henry Hollandi loodud algse paviljoni keskse elemendi. Sel ajal oli see suhteliselt tavaline uusklassitsistlik “joonistamistuba”, ehkki ümmarguse planeeringuga ja madala kupliga.

Rowlandsoni joonisel on kujutatud seda originaalset interjööri, mille seinad on maalinud Biagio Rebecca, ja ruumiuks, mis on uudishimulikult välja mõeldud siseruumi ühel küljel asuvasse süvendisse. Väliselt oli see vibu aia poole avaneva aknaga.

© Paul Highnam / Maaelu

Siin kohtuks Walesi prints (Regent aastast 1811) õhtul oma kokkupandud külalistega õhtusöögiks. Ta arvas, et mehed seisavad tema saabumist ootamas, kuid naised saavad istuda. Kui ta sisenes, tõusid nad jalule ja ta kõndis kõige tähtsama käe peal õhtust sööma.

See oli ka seade tantsude jaoks, kui vaip eemaldati ja tantsuala paljad lauad värviti piltidega. Selline kaunistamine oleks kohe ära rikutud, kuid see täitis praktilist rolli, takistades tantsijate jalanõude puul libisemist.

Aastal 1802 korraldasid toa dekoraatorid Frederick ja John Crace printsiks hiina stiilis. Sellisena oli see esimene interjöör paviljonis, kus võeti kasutusele eksootiline idioom. Selle töö osana kanti seintele sinisel pinnal maalitud hiina tapeet ja kuppel kaunistati taeva moodi.

© Paul Highnam / Maaelu

Just sel ajal hakati tuba esimest korda kutsuma „sedaaniks“. Seda mõistet kasutati 18. sajandil inglise majades ametlikes vastuvõturuumides, kuid selleks ajaks oli see suhteliselt aegunud. Võib-olla toonitab nimevaliku rõhutamine printsi soovi jäljendada prantsuse vorme ja moodi (millest ka nimi Pavilion oli laen, viidates Pariisi lähiümbruse äärelinna majadele).

Suurbritannia võidukäiku Napoleoni üle hoogustas Crace interjööri veelgi 1815. aastal, kui John Nash muutis paviljoni India stiilis väliselt. Nashi laiendatud plaanis paigutati sedaan uue muusikatoa ja banketisaali vahelise põhitõusu keskse kupli alla.

1817. aastal, kui need muudatused olid käimas, kutsus prints Frederick Crace'i ja ühe tema alltöövõtja Robert Jonesi arutama interjööri edasisi muudatusi.

Jonesi kohta on suhteliselt vähe teada, peamiselt seetõttu, et tema üldnime tõttu on peaaegu võimatu tuvastada talle dokumentaalseid viiteid. Me teame vaid seda, et ta töötas Northumberlandi hertsogi juures ja paviljonis tehtud töö tõendite põhjal oli ta täielik ja kindel sisekujundaja. Viimaseks sai ta tõepoolest tuntuks kui „lossi peakunstnik“.

Tõenäoliselt pärast seda visiiti 1817. aastal vahetult pärast Jones kavandas Jones salongi interjööri täielikku ülevaatamist. Ruumi akvarell lubab arvata, et kogu skeemi põgusalt pilgati, et arvata selle mõju. Kuninglik heakskiit oli ilmselgelt tagatud ja skeem viidi läbi siidkinnituste ja kardinatega, hõbetatud seinakaunistuse, Axminsteris kootud uue vaiba ja mööblikomplektiga.

© Paul Highnam / Maaelu

See oli indo-hiina stiilis, keskmist lühtrit toetava lohega ja suurepärase kaminaga valgest marmorist hõbedase sisustusega ja kahe figuuriga hiina kleidis.

Aastal 1820 astus prints Regent lõpuks troonile kui George IV ja asus kavandama Buckinghami palee ümberkujundamist, hõivates oma peamiseks elukohaks Windsori lossi. Sellegipoolest jätkusid tööd Brightoni salongi ümberehituseks ja selle sisustus valmis 1823. aastal.

Uus skeem nägi välja vähem kergemeelne kui varasemad Paviljoni interjöörid ja stilistiliselt mõjus ta uuesti impeeriumistiilile, mida Pariisis 1790. aastatest populariseerisid Percier ja Fontaine, keda Napoleon palju patroneeris.

Sellega seoses näeb salongi palju rohkem välja nagu George IV interjöör Windsoris, kui Prantsuse Revivali teenetemärk, mis hukati teiste sel ajal interjööri sisendanud rikaste patroonide nimel, eriti need, mille Benjamin Wyatt hukati kuninga venna, Hertsogi hertsogi nimel. York Yorki majas (nüüd Lancasteri maja), Wellingtoni hertsog Apsley majas ja Rutlandi hertsoginna (Yorki hertsogi armuke) Belvoiri lossis. Need kõik võtsid omaks 18. sajandi prantsuse disaini vormid, mida Wyatt kirjeldas kui "Louis XIV stiili".

Kuid segadusttekitavalt viitas sedaan otse punase, kuldse ja hõbedase värvikombinatsiooni käigus Louis XIV-le. Viimane on inglise sisekujunduses suur haruldus ja selle konkreetse värvipaleti allikas näib olevat Versailles. See võib olla veel üks kaudne viide Päikesekuningale, et ruumis oli päevalille korduv motiiv, kõige silmatorkavam vaiba kese.

© Paul Highnam / Maaelu

Uue interjööri silmatorkavalt sümboolne on see, et selle säilinud kapid on nikerdatud nii seest kui väljast, peegelpildis sisepindadel, mis peegeldavad dekoratiivseid tislereid.

George IV naasis pikaajaliste viibimiste ajal enne surma 1830. aastal Brightonisse vaid kaks korda. Paviljoni interjöörides kasutati nüüd sisustust prints Regendi Londoni elukohast Carltoni majast, mis lammutati 1827. aastal. Napoleoni kirjutuslaud paigaldati isegi George IV magamistuppa, selge tõendid kuninga enese ülistava imetluse kohta tema kaotanud vastase suhtes.

Salvestatud on, et ka tema vend William IV külastas hoonet ja kasutas salongi skulptor Behnesi töö kontrollimiseks. Kuninganna Victoria ja prints Albert tulid ka paviljoni, ehkki endine näis olevat tundnud, et see pakub vähe privaatsust ja otsustas selle edasi müüa. Prints imetles suuresti peamisi ruume, kuid ka siis saadi hoonest sisse ning suur osa mööblist ja paljudest sisustusest riisuti 1847–48. Mõni, näiteks Salooni lühter, viis tee Windsori poole, kuid veel mitu läks Buckinghami paleesse, kus nad liideti Edward Blore püstitatava tiivaga.

Kuulsalt ja opositsiooni hammastuses ostis linnavalitsus paviljoni 1850. aastal. See mitte ainult ei päästnud seda lammutamisest, vaid ka salongi interjööri korrastamist. Praegune lagi ja selle keskne täht loodi tõenäoliselt aastal 1864. Siis, 1896, korrastas JG Crace, kes oli veel üks Londoni dekoraatorite dünastia, ruumi ümber.

Laetäht on üks paljudest Versailles'ile noogutamas. © Paul Highnam / Maaelu

Samal ajal saatis kuninganna Victoria tagasi erinevad paviljonist eemaldatud furnituurid, sealhulgas salongi ukseraamid. Teine tema kingitus - tõenäoliselt - oli Hiina ekspordi tapeet, mille ekslikult arvati, et ta siin rippus. Uksed ja tapeet paigaldati restaureerimistööde ajal 1930. aastatel koos mõne Jonesi originaalse pilastriga, mille andis George V.

2002. aastal paljastasid salongi veekahjustused Jonesi dekoratsiooni jäljed. Suhteliselt tagasihoidlik skeem selle taastamiseks muutus järsku palju ambitsioonikamaks pärast seda, kui ajalooline tekstiilikonsultant Annabel Westman avastas interjööris kasutatud originaalse siidi mustri. Tõendite, sealhulgas fotograafikute, kangatükkide ja kaupmehe raamatu näidise abil õnnestus tal tuvastada, mida 1823. aastal toa tarnija kirjeldas kui Tema Tema Majesteedi geraniumi ja kullavärvi siidi. Selle muster on inspiratsiooniks prantsuse keeles ja selle taastamiseks on Humphries Weaving ümber kootud.

Ian Block AT Cronini töökodadest valmistas uued kardinad ja riputas siidpaneelid kinni. Mahukaid kaunistusi varustas Brian Turner ja Heritage kaunistusi ning punutisi ja musliine Context Weavers.

© Paul Highnam / Maaelu

Vahepeal alustati 1823. aasta vaiba sarnast taasloomist. Jonesi raamatupidamise järgi maksis algne vaip printsilikult 620 naela. Isiklikult jälgis ta kangastelgedel kudumise protsessi, "et saada ebatavaline ja keerukas kujundus, mida tootja saaks ilma vigadeta muuta". Sellegipoolest lõigati see 1847. aastal väljaviimisel taaskasutamiseks Buckinghami paleesse. George V saatis osa fragmente tagasi aastal 1934. Need, nagu ka mõned kujundusjoonised ja interjööri ajaloolised vaated, on võimaldanud kogu kujunduse kokku panna Paviljoni säilitusmeeskonna alaline liige Anne Sowden.

Kuus kuud kulus vaibadisaineril Jess Shawil disainer Gary Sildi juhendamisel Axminster Carpetsi arvutipõhise kanga kujunduse digiteerimiseks. Algne vaip oli kootud 26 erinevat värvi, kuid asendamine on viimistlenud disaini 12-ga.

© Paul Highnam / Maaelu

Kasutades tõendeid seinakaunistuse katmata fragmentide kohta, tegeles pr Sowden ka Jonesi lehtede ja lillede katmise uuesti loomise probleemiga. Ta täiustas paberi jahvatatud pärli viimistlust ja mustrit, kandes sellele laseriga lõigatud šabloonid.

12 000 motiivi - igaühe moodustamiseks kulub umbes 16 minutit - on kahe aasta jooksul kasutatud kahjustuste vältimiseks pigem plaatina kui hõbedat. Igaüks neist valitakse välja varjunditega kahes lillas toonis.

Peagi pole see maamärkide taastamine vilja kandnud, kui on oodata veel ühte põnevat projekti. Buckinghami palee käimasoleva restaureerimise käigus võetakse Blore'i ehitatud tiib, mis neelas 1850. aastatel nii palju paviljoni fragmente, selle sisustuse ajutiselt ära võtta. Seetõttu laenutab kuninganna suure osa neist kolmeks aastaks paviljoni tagasi. Laenud peaksid olema paigaldatud selle aasta septembris.

Kui need on paigas, ilmuvad interjöörid korraks täiuslikumalt, nagu neid teadis George IV, kui mis tahes ajal pärast interjööri lagunemist 1847. On raske ette kujutada täiuslikumat aega selle erakorralise Regency loomingu külastamiseks. .

Brightoni kuninglik paviljon on avalikkusele avatud aastaringselt - aegade ja piletite hindade kohta saate vaadata brightonmuseums.org.uk/royalpavilion.


Kategooria:
12 hingematvat pilti, mis inspireeriks teid astuma aasta rahvusvahelisse aiafotograafi
Jane Austeni kuus kõige kuulsamat romaani, kokku mõlemas 10 sõna