Põhiline arhitektuurChitcombe'i maja, Dorset: moodne klassikaline looming

Chitcombe'i maja, Dorset: moodne klassikaline looming

Majale lähenetakse kaldu, selle all on diskreetselt teenindushoonete hoov. Autor: Justin Paget
  • Tipplugu

Auhinnatud maamaja valmis 2014. aastal Dorsetis asuva arhitekti Stuart Martini poolt. Jeremy Musson uurib selle nutika ja kompaktse kujunduse teemasid klassikalises traditsioonis. Fotod Justin Paget.

Parimad uued maamajad räägivad oma maastikuolust ja peaksid tundma, nagu oleksid nad sellest välja kasvanud. 2014. aastal valminud Chitcombe'i maja on just selline hoone, lihtsa traditsioonilise ingliskeelse vormiga, mis sobib põhilisele Dorseti maastikule, milles see asub.

Külast lähenemise laineline olemus lubab oodata külastaja esmakordset kohtumist majaga. See on kompaktselt planeeritud, puhtalt lõigatud Ham-kivist fassaadide ja punakaspruunide käsitsi valmistatud saviplaatide katustega. Ühel pool on sisehoovi raiutud killustikuseinad ja abihooned astuvad järsult alla väikesesse orgu rahuldaval viisil, et tekitada loomulik kutse- ja tervitustunne.

Chitcombe'i kujundas Dorchesteri lähedal asuv arhitekt Stuart Martin, kes on pikka aega spetsialiseerunud sellistele alahinnatud ja elegantsetele majadele, kasutades kvaliteetseid kohalikke materjale, mida elavdavad läbimõeldud ja vaoshoitud detailid. Hr Martini kliendid Roderick ja Lydia Wurfbain on Hollandi kodanikud, kes on aastakümneid elanud Inglismaal ja kelle töökohaks on London.

Sissepääs on suletud sisehoovi

Neile kuulus varem samas piirkonnas talumaja, kuid koos suure perega otsiti suuremat kinnistut. Eesmärk oli leida midagi laiendatud pereeluks sobivat, mis oleks ka hõlpsasti hallatav alus nii nädalavahetuse külalislahkuseks kui ka puhkemaastiku nautimiseks, nii et interjöörid pidid vastavalt vajadusele toimima ka väiksemate või suuremate inimeste jaoks.

Pärast pikka otsimist ostsid Wurfbainid lõpuks väikese talu, kus oli umbes 500 aakrit maad. Esialgne kavatsus oli olemasolevat hoonet laiendada, kuid lõpuks otsustasid nad ehitada uue maja, mis sobis nende armastatud paikkonnaga. 2008. aastal küsitlesid nad mitu arhitekti, enne kui valisid hr Martini, kellel on laialdased kogemused Inglise maamajadega töötamisel.

Lodža loob aiaruumi

Pärast õpinguid Nottinghami ülikoolis arhitektuuri erialal õppis ta suure osa oma käsitööst oma varajastest aastatest Londonis asuva arhitekti Benson & Bryanti juures, kelle heaks ta töötas aastatel 1989–1994. Ta kolis Dorsetisse, et töötada aastatel 1994–1996 Dorsetis Evershotis asuva spetsialiseeritud ehitusettevõtte Saint Blaise juures, kus ta esitas mõned tehnilised joonised ettevõtte tunnustatud Enn Pargi restaureerimiseks väljaspool Bathi ja jälgis Wayfordi remonditöid. Mõis, Harold Peto muudetud 16. sajandi maja.

Seejärel rajas hr Martin 1997. aastal oma praktika, mis asus Dorsetti Evershoti lähedal Lewcombe Woodsi talumajas. Varaste komisjonide hulka kuulus paljude ajalooliste maamajade, sealhulgas 18. sajandi Whitfieldi renoveerimine ja ümbermõtestamine Herefordshire'is. Ta määrati 1999. aastal Longfordi lossi ja mõisa arhitektiks - ametikoht, mida ta tänaseni täidab.

Joonistamistuba. Krõbedalt üksikasjaliku kamina kujundas Stuart Martin ja sellel on eenduvad Dorici sambad

Lisaks arvukatele kunstilise tundlikkusega projekteeritud ja teostatud laiendustele on ta alates sellest kuupäevast valminud ka seitse uut maja, peamiselt edelaosas. Tema hooned vastavad klassikalisele traditsioonile ja kutsuvad esile 17. ja 18. sajandi alguse, kuid inspiratsiooni ammutab ta ka maamajade kujunduse teisel kuldajal: 20. sajandi alguses. Hr Martin peab Detmar Blowi ja Edwin Lutyensi eriti olulisteks tegelasteks Inglise sisekujunduse ajaloos ning nad on kujundanud tema nägemuse sellest, mis teeb hea hoone.

Wurfbains tõdes, et kuigi nad soovisid kõiki 18. sajandi või 20. sajandi alguse heade majade mugavusi, mida nad olid tundnud või imetlenud - sealhulgas Lawrence Dale'i poolt 1911. aastal Dorsetis Beaminsteri lähedal asunud Horn Park, kus on töötanud ka hr Martin -, ei vajaks nendega seotud suuri teeninduspiirkondi.

Chitcombe'i esimene kavand valmis 2009. aastal. Planeerimisetapis see esialgu ei õnnestunud, kuid lõpuks anti luba. Hr Martin selgitab: „Ma üritasin ühendada kujunduse, mis vastas Wurfbainsi väga selgele kirjeldusele, ja kasutada selles piirkonnas kohalikke materjale koos klassikalise tundlikkusega. Samuti olin teadlik Lydia ja Rodericki Hollandi taustast. ”

Mängulisus, mida näeme Erithi ja Lutyensi loomingus, näib eriti ilmne
maja moodustatud sisehoovi orgaanilises tunnuses ning ida- ja põhjaküljel asuvate teenindushoonete L-kujulises vormis. Samuti on pentsikaid puudutusi, mis pole tõenäoliselt ühelgi teisel perioodil, näiteks näiliselt "ujuv" magamisaseme aken, mis valgustab sissepääsult sisehoovilt garaažidele viivat sammu allpool.

Söögitoast pääseb otse köögist. Selle prantsuse aknad avanevad kolonnitud lodžale ja terrassile

Hr Martini tugev alus Inglise arhitektuuri ajaloos väljendub fassaadide diferentseerumises, millest igaüks on loodud selleks, et parimal viisil kasutada oma konkreetset asukohta, orientatsiooni ja funktsiooni. Erinevused on peaaegu alateadlikud: aknad on suures osas sama iseloomuga, materjalid ühtlased ja igal tõusul on sama mõõtmega katusekorrused, mis asetsevad korrapäraste vaheaegadega katusealuse ümber, kuid mõlemad on üsna erinevad.

Paneeliga sissepääsu fuajee

Kui läbite värava muulide kaudu, mis teatavad sissepääsust esiplatsile, on keskmiselt kolm - viiest - sisuliselt H-kujulise plaani lahed julged ja mängulised: peasissepääsuuksele lähenetakse sammude ja uksega koos selle peenelt detailsed 'Gibbsian' ümbritsevad ja aknaava ülaosas on asetatud siledasse tuharasse, mida elavdavad räsitud tulekiviga paneelid, mis on kohalik Dorseti ehitusmaterjal. Kaks kõrget aknaakent (16 klaasi üle 16) raamivad uksekappi, mille all on ovaalne aken, mõlemad nagu ümberpööratud väiketähed i.

Sellele sõnastusele poleks 17. sajandi lõpupoole Inglismaal kunagi mõelnud, kuid Lutyensi kujunduses lööb see siiski meelde. Tõepoolest, see kajastub lõdvalt, näiteks Tavistocki maja aknakujundus, mis ehitati 1904. aastal Londoni Covent Gardeni maaelu jaoks.

Kolmelaheline lääneosa on siledam ja tavapärasema 18. sajandi keskpaiga iseloomuga ning vaatab üle järve, mis on moodustatud majaprojektiga seotud hiljutistes maastikukujundustöödes. Selle keskel asuv laht ulatub veidi ettepoole, nurgad on hoolikalt helmestatud. Lõunapoolsetel kõrgustel on kaks välimist lahtrit kummastki otsast ettepoole suunatud, kusjuures kolm keskmist lahtrit on süvistatud sammastega lodža, mis loob tegelikult Reptoni viisil lõuna poole suunatud aiaruumi. Lõpuks on idapoolne kõrgus peenelt teistsuguse iseloomuga: kahe korruse kaudu tõuseb keskel olev lahtine laht, kajastades 1930ndate aastate maamajades tuttavamat avatust.

Välisuksest läbi astudes siseneb külastaja intiimsesse vestibüülisse, mis on klaasitud tammes ja mille põrand on inkrusteeritud Purbecki marmorist ja Portlandi kivist. Selle taga asub söögisaal, mis hõivab lõunakülje kolm keskmist lahte ja mille tagant avaneb lodža. Hr Wurfbain tuletab meelde, et nad soovisid eriti aksiaalset sissepääsu, et nad jõuaksid suuremasse saali ja näeksid sellest hetkest kogu maja ulatust. Lõuna poole avanevad kõik aknad suvel, "kui elame enamasti ustest", täheldab hr Wurfbain.

Paanitud teek

Söögisaal on oluline ringlusruum, mis ühendab maja läänepoolsel küljel asuvat joonistamistuba ja raamatukogu idakülje köögi- ja peretoaga. See on valgust täis ja paindlik ruum, mida saab vastuvõttudeks avada. Art Deco märkmesse löövate kaarpeeglite seeria joonistab põhjaseina ja peegeldab tagasi suurte akende valgust lõunasse.

Lisaks on pereköök, söögituba ja elutuba, mis kõik asuvad ühes pikas ruumis, mis täidab maja idakülje. Sellelt avaneb vaade ida, lõuna ja põhja poole. Köögi ots on ühendatud ühekorruselise tiiva majapidamisruumidega, mis moodustab osa sissepääsu hoovi korpusest.

See pikk tuba sisaldab kööki ja elutuba. Neid jagab söögilaud, mis ulatub vööri aknaks

Peatrepid tõusevad poolringikujulise poolmaandumise kaudu kaareni; treppide pöördel on ümmargune uusvorm, mis koosneb Doric-kolonnist, koos kuuliga. Trepi ülaosas on esimese korruse koridor liigendatud lihtsustatud pilastritega.

Härra Martin vastutab kõigi karniisi peakatte ja põrandaliistude liistude, samuti paneelide ja raamatukogu raamatukappide kujunduse eest, peamiselt 17. sajandi lõpust.
sajandi tegelane. Samuti kavandas ta saalis ja joonistamisruumis krõbedalt detailsed kaminad koos eenduvate doriidi sammastega.

See lähenemisviisi ühtsus aitab selgitada interjööri mugavat ja ühtlast kvaliteeti, millel pole võib-olla just suuri teatrihetki, vaid mis on pigem hästi moduleeritud ja hästi valgustatud ruumide jada, mida saab nautida eraldi või kõik koos avada .

Maja on kindel ja hästi ehitatud - Shaftesburys asuv ehitaja oli Shean & Hare; trepi ning saali ja raamatukogu paneelid on Mandeville tisleritöökoda, mille asukoht on Melbury Osmond. Wurfbains tunnistab ka kvantiteedimõõtja Peter Hayteri olulist panust.

Hr Martin kommenteerib: „Tunnen, et kliendid olid mul harva arusaadavad ja kavand muutus esimesest visandiplaanist vähe. Nende lühikokkuvõte oli konkreetsele saidile täiesti sobiv ja tahtsin tekitada avastustunde; majas peaks olema pisut õitsenguid pisut üle selle, mida võiksite oodata Dorseti kammides. ”

Härra Martin on tagasihoidlik - Chitcombe'i maja on kujundatud nii, et tunneksite seda kindlalt, päevavalgust ümbritsevas valguses, parimate võimalike materjalide järgi ning nagu majas peakski olema, on hea elada ja selle tulemus on 'hea vaadata'. Oma edu märgiks on see, et Chitcombe maja sai 2015. aastal uue hoone eest Gruusia grupi auhinna
klassika traditsioonis.


Kategooria:
Jook kõigile aastaaegadele: Kuiv jaanuar? Või väga niiske jaanuar, kus pakutakse 1000 naela eest pudelit õlut?
Tiikide vähesus põhjustab nn riiklikku kriisi - kuid uue kavaga loodetakse iidsed seemned taas ellu viia